O Mostaru

Bosna i Hercegovina se nalazi na jugu Balkana, i kao ostatak poluostrva ima veoma interesantnu historiju. Prečesto je ta historija bila tužna i burna, ali to je ono što ovoj državi daje njenu posebnost. Kada prvi put dođete u nju, odmah primjetite da su njom vladali rani osvajači i svi ostavljali po nešto od svog nasljedstva. Tako stećci u Radimlji i na Bjelimićima svjedoče o bosanskom kraljevstvu; Baščaršija u Sarajevu i Stari Most u Mostaru o vladavini Turaka; mnogobrojne zgrade i infrastruktura građena u pseudomorskom stilu o dodiru Austrougarske i konačno moderni evropski profil od polovine prošlog vijeka, tj. socijalistička Bosna i Hercegovina. Sve to što ste sada pročitali možete vidjeti i doživjeti u gradu Mostaru. Mostar je administrativni centar Hercegovine i njen najveći grad. Oduvijek je bio na glasu kao lijepo mjesto za život zbog svoje blage i povoljne klime, sa preko 230 sunčanih dana u godini i vjetrovima zbog kojih je zrak u gradu tako opojan i prijetan. Zbog svoje prošlosti, Mostar, kakvog ga sada poznajemo, ima dva dijela: drevni, Stari Grad, koji datira od početka 16 vijeka, i moderni od polovine 20 vijeka.

Bez obzira iz kojeg pravca uđete u grad, dočekaće vas tragovi miješanja kultura i civilizacija, tako da u krugu od sto metara možete vidjeti i džamiju i katoličku crkvu i mjesto nove mostarske sinagoge; sa asfalta neprimjetno će te skliznuti na kaldrmu i tako utonuti u taj mostarski specifikum.

Ulaskom u centralnu gradsku zonu, čim prođete najprometnije mostarke ulice, vidjećete zbog čega je Mostar na glasu kao jedna od najinteresantnijih turustičkih atrakcija ovoga dijela Evrope. Na neki način Mostar je raskrsnica puteva od Mediterana ka unutrašnjosti kontinenta. Mostar će biti dio vašega puta. Pošto se nalazi na manje od jednog sata vožnje od jadranske obale i nešto malo više od 2 sata vožnje do glavnog grada Sarajeva, Mostar je idelano mjesto za odmor. Grad je otvoren za turiste tokom cijele godine, i prošlogodišnja cifra od preko milion posjetilaca sama govori sve. Za vrijeme ljetnog dijela sezone, grad nudi mnoštvo atraktivnih lokacija, od kojih je sigurno najveći i najpoznatiji čuveni Stari Most, koji je prvobitno bio sagrađen 1566. godine, a u potpunosti renoviran 2004. godine. Jezgra Starog Grada, uključujući i Most, proglašena je zaštićenom zonom UNESCA zbog svoje važnosti i ljepote. Zbog svih ovih razloga, gotovo sve turističke agencije obavezno stavljaju Mostar na svoje destinacije. Dođite i provjerite zašto toliko turista posjećuje Mostar. Naš hotel se nalazi u srcu Starog grada, pa je i hotel također UNESCO zaštićena građevina.

Mostar

Mostar je grad u Bosni i Hercegovini. Smješten je na obalama rijeke Neretve i kulturno je i gospodarsko središte Hercegovine, a ujedno i najveći grad u Hercegovini. Grad je ime dobio po čuvarima mostova (mostarima) na obalama rijeke Neretve. Ubraja se u jedan od najljepših gradova u Bosni i Hercegovini.

Stari grad

Stari grad u Mostaru je zanimljiv po svojim uskim ulicama punim života. U njemu se nalazi mnoštvo ugostiteljskih objekata i obrta s tradicionalnom ponudom. Tu se nalazi i mnoštvo kulturno- povijesnih i vjerskih objekata kao što Stari most, Kriva ćuprija, Karađozbegova džamija, Medresa, Hamam, gradsko kupatilo, stara pravoslavna crkva, sinagoga...

Ostale ljepote Mostara

Mostarski Stari most je simbol grada Mostara. Karakteriziran je po tankom i elegantnom obliku: profil mosta je bio toliko tanak i visoko iznad vode da je mnogima bilo teško zamisliti da takva građevina se može napraviti od ogromnih kamenih blokova. Most je svijetle sjajne boje koja se mjenja tokom dana zavisno od sunca.

Video & Galerija